Paviljon “Knjaz Miloš”, dobitnik Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe

Brisel/Hag 15. maj 2018. – Dobitnici Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu, najuglednije evropske nagrade u ovoj oblasti, objavljeni su danas od strane Evropske komisije i Evropa Nostre, vodeće evropske mreže koja se bavi kulturnim nasleđem.

29 laureata iz 17 zemalja dobilo je priznanja za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa. Među ovogodišnjim dobitnicima našao se projekat obnove Paviljona Kneza Miloša u Bukovičkoj Banji, Aranđelovac.

Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa. Dobitnici će biti počastvovani učešćem na svečanoj dodeli nagrada 22. juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa. Građani širom Evrope i ostatka sveta imaju mogućnost da glasaju putem interneta za Nagradu publike i na taj način obezbede podršku projektima kakoiz svoje zemlji tako iiz drugih evropskih zemalja.

“Od srca čestitam ovogodišnjim “šampionima nasleđa” koji su dobitnici nagrada Evropske unije u polju kulturnog nasleđa/ Nagrade Evropa Nostre. Zaista smo impresionirani izvanrednim veštinama, kreativnošću i posvećenošću profesionalaca koji se bave kulturnim nasleđem, kao i velikodušnošću velikog broja volontera i pristalica iz cele Evrope. Oni zaslužuju svaku pohvalu i dalju podršku. Dobitnici ove nagrade su dokaz da je naše kulturno nasleđe daleko više od sećanja na našu prošlost; ono je ključno za razumevanje sadašnjeg vremena i resursa koji se tiču naše budućnosit. Iz tog razloga moramo iskoristiti Evropsku godinu kulturne baštine da prepoznamo vrednost naše zajedničke kulturne baštine – za budućnost Evrope!- izjavio je Plácido Domingo, renomirani operski pevač i predsednik Evropa Nostre.

“Kulturno nasleđe je, u svim svojim različitim oblicima, jedno od najdragocenijih bogatstava Evrope. Ono gradi mostove između ljudi i zajednica, kao i između prošlosti i budućnosti. Kulturno nasleđe je centralno za identitet Evropljana i takođe ima vitalnu ulogu u pokretanju socijalnog i ekonomskog razvoja. Čestitam dobinticima Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe/Nagrade Evropa Nostre, kao i njihovim timovima za izuzetan i inovativan rad. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti, brojna bogatstva evropskog kulturnog nasleđa su očuvana i revitalizovana. I što je još važnije, njihov rad omogućava ljudima iz različitih polja da otkriju, istraže, kao i da se angažuju u vezi sa našim bogatim kulturnim nasleđem što je u potpunosti u duhu Evropske godine kulturnog nasleđa koju slavimo 2018. godine “- izjavio je Tibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

Nezavisni stručnjaci pregledali su ukupno 160 prijava koje su podnele organizacije i pojedinci iz 31 zemlje širom Evrope i izabrali pobednike.

Dobitnici nagrada će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrada Evropskog kulturnog nasleđa, zajedno sa evropskim komesarom Tiborom Navračićem i maestrom Placido Domingom 22. juna u Berlinskom kongresnom centru. Tokom ceremonije u Berlinu, među ovogodišnjim pobedničkim projektima biće proglašene i sedam Grand prix nagrada, uz koje se dodeljuje novčana nagrada u iznosu od 10,000.00 eura, kao i Nagrada publike, za koju će građani širom Evrope glasati u narednom periodu.

Svečana dodela Nagrada Evropskog nasleđa biće počastvovana učešćem Dr Franka Valter Štajnmajera, predsednika Federalne republike Nemačke u svojstvu pokrovitelja Evropske godine kulturne baštine u Nemačkoj. Na ceremoniji će prisustvovati preko 1.000 ljudi, od visokih zvaničnika iz institucija Evropske unije i država članica do predstavnika vodećih organizacija kojese bave kulturnim nasleđem iz cele Evrope.

 

Dobitnici će predstaviti svoja dostignuća na Sajmu izvrsnosti 21. juna na Alijanz Forumu. Takođe će doprineti raznim drugim događajima u okviru Evropskog samita kulturnog nasleđa poput događaja “Deljenje nalseđadeljenje vrednosti” od 18. do 24. juna u Berlinu. U saradnji sa Evropa Nostrom, Nemačkim komitetom za kulturnu baštinu i Fondacijom Pruskog kulturnog nasleđa, Samit ima za cilj promovisanje ambicioznog evropskog programa i akcionog plana kulturne baštine kao trajnog ishoda Evropske godine kulturne baštine.

Pogledajte nagradjeni projekat Paviljon “Knjaz Miloš” na sajtu Europa Nostre:

europeanheritageawards.eu


Izvorhttp://europanostraserbia.org/

Fotografije: DeKovach